Kirándulások

Hétfő:

14:00

Organica tisztítóüzem

Organica típusú tisztítás lényege, hogy az üvegházszerű épületbe telepített növények gyökérzete életteret biztosít élőlények (mikroorganizmusok, csigák, rákok) számára, amelyek a szerves anyagok lebontását végzik. A kirándulás során saját szemetekkel is láthatjátok majd egy ilyen telep működését és meggyőződhettek róla mennyire környezetbarát az eljárás.

14:00-kor gyülekező a VPK-ban indulás 14:15-kor, visszaút még nincs. A kirándulás vezetője: Horváth Andrea.9:00-12:00

Metró 4

A kirándulás vezetője Türk Annamária Leírás: A kirándulás során lehetőségetek nyílik betekinteni a Metro 4 Kelenföldi végállomásának részleteibe. A járműtelep vezetője körbevezet Titeket a helyszínen, illetve részletesen mesél majd az építkezés körülményeiről, valamint a járműtelep felépítéséről és működéséről. Ezenkívül lekíséri a kiránduláson résztvevőket az egyik járműalagútba. A kirándulás 30 főre van kapacitálva. Jelentkezzetek, amíg a helyek be nem telnek!

Jelentkezés


10:00-16:00
Pilisvörösvár - Esztergom vasútvonal átépítés
A Szakmai Hét keretein belül ellátogathattok a 2. számú, Budapest-Nyugati pályaudvar - Esztergom vasútvonal Pilisvörösvár-Esztergom szakaszának korszerűsítésére. A Budapest Szentendrei út – Pilisvörösvár szakaszon kétvágányú vasúti pálya épül, amely lehetővé teszi a 100 km/h-s sebességet, valamint szintén kétvágányú szakasz épül a Pilisvörösvár-Piliscsaba közötti szakasz középső részén. A vágányt már a teljes szakaszon elbontották, jelenleg az alépítmény és műtárgyak átépítése zajlik. A kirándulás keretein belül a piliscsabai alagutat is megnézhetitek, mely Magyarország leghosszabb vasúti alagútja (780m).
Jelentkezés


Kedd:

08:00-13:00
Bakonytherm Pápateszéri Téglaipari Kft. – Gyárlátogatás

A keddi napon (október 18-án) lehetőség nyílik ellátogatni a Pápateszéri Téglagyárba. A látogatás alkalmával betekintést nyerhettek a gyárba, részletes tájékoztatót kaphattok a termékekről, fejlesztésekről. Valamint lehetőségünk lesz a mai korszerű téglagyártás mélyebb titkaiba is betekinteni, mindezt gyakorlott és felkészült szakemberek segítségével. Az utazás, illetve az étkezés a vendéglátónknak köszönhetően biztosított.

Jelentkezés


9:00-12:00
Lindab Kft. - Gyárlátogatás

A svéd központú Lindab cégcsoport 1959 óta acél könnyűszerkezetes termékeket és rendszereket fejleszt, gyárt és értékesít – az építőipari („Lindab Profil”) és légtechnikai („Lindab Ventiláció”) iparág számára. Az 1992-ben megalapított magyar leányvállalat, a Lindab Kft. Biatorbágyon a Közép-Kelet-Európai régió központja is és jelentős gyártási kapacitással rendelkezik.
A cég filozófiájához tartozik a kiváló minőségű, tartós és környezetbarát termékek előállítása, a magas színvonalú hozzáadott értékek ill. szolgáltatások biztosítása a teljes megvalósítás folyamán (vevői igények, tervezés, gyártás, szállítás, csomagolás, kivitelezés, karbantartás), továbbá szerves együttműködés folytatása szakmai szövetségekkel, oktatási intézményekkel.
2012. szeptember 18-án 9.00-tól 12.00-ig a BME Építőmérnöki Kar által szervezett Szakmai Hét keretében az érdeklődő hallgatók számára szakmai előadáson bemutatjuk a Lindab Profil építőipari termékeket és rendszereket, mérnöki szolgáltatásokat, továbbá üzemlátogatás keretében gyakorlatban megtekintjük a vékonyfalú acél szelvények hidegalakításos gyártási folyamatait is.Szerda:

08:30-14:00
Reneszánsz Kőfaragó Zrt. – Süttői üzemlátogatás

A Reneszánsz Zrt észak-magyarországi Süttő község közelében található bányáit már közel 2.000 éve művelik, az innen származó mészkövet az ókori, római birodalomban is használták. A Reneszánsz bányaterülete 114 hektáron terül el, melyen öt fejtési hely található, összesen 22 hektár területen. A havi kitermelés kb. 600-800 m3 díszítőipari felhasználásra alkalmas tömbkő, melyből a feldolgozó üzem évente 100.000 m2 lapteméket, és 2.000 m3 tömb jellegű a terméket állít elő. A kirándulás során ebbe a süttői létesítménybe nyerhettek betekintést.


09:30-12:00
Margit és Erzsébet híd látogatás

A kirándulás során megtekintjük a Margit hidat a kezelőjárdáról és az Erzsébet híd kábelkamráját. Mindkét híd fontos szerepet tölt be Budapest közlekedési hálózatában, ezért fontos az alaposabb megismerésük. A kiránduláson részt vesznek a hidak hídmesterei, akik részletes információkkal szolgálnak majd nektek a hidakról és az üzemeltetés kérdéseiről is.


10:00-12:00
Rákosy Glass Kft. – Gyárlátogatás

A kirándulás célja a Rákosy Glass Kft. X. kerületi üzemének feltérképezése. Itt testközelből ismerhetjük meg az üveg hagyományos megmunkálását és a legkorszerűbb technológiákat is. Az üveg, dekorálási módszerein túl, betekinthetünk a tartószerkezeti, zajvédő és energetikai felhasználás lehetőségei és előnyei közé. A Rákosy Glass Kft. által 2012-ben szabadalmaztatott fűthető üveg, egyedülálló megoldást kínál az építőmérnöki gyakorlatban is elterjedő zöld házak építésére.


Csütörtök:

09:00-12:00
SW Umwelttechnik - Előregyártott vasbetonszerkezetek - gyárlátogatás

Az Építőmérnöki Szakmai Hét csütörtöki napján (szeptember 20.) tanulmányúton vehettek részt, melynek célállomása Magyarország legnagyobb betonelem előregyártó üzeme, az SW Umwelttechnik majosházai termelőegysége.
Láthattok olyan előregyártott elemeket, amilyeneket házi feladatok során is terveztek. Ilyenek például a kehelyalapok, oszlopok, talpgerendák, gerendák, csatornaelemek és födémelemek. Lesznek teljesen kész példányok és armatúrák egyaránt.
A vezetőnk be fogja mutatni nekünk a teljes üzem működését. A kirándulás során élőben láthatunk vasszerelést, feszítést és betonozást. A gyárhoz busszal megyünk.