Hétfő, 2012. szeptember 17.

Előadások:

10:00-12:00
Magyar Mérnöki Együttműködés Egyesület

Cím: Változás az építőiparban
Előadó: Koósz Mátyás, elnök
Leírás: Milyen hatással van a recesszió az építőiparra? Csak az elvégzendő munka mennyisége lett kevesebb, vagy esetleg a minőség is változott? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbál választ adni Koósz Mátyás, a Magyar Mérnök Együttműködés Egyesület Elnöke. Az előadás során megismerkedhettek egy frissen alakult mérnöki mozgalommal, melynek célja az építő- és építészmérnöki szakmák összefogása és egységesítése.Milyen hatással van a recesszió az építőiparra? Csak az elvégzendő munka mennyisége lett kevesebb, vagy esetleg a minőség is változott? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre próbál választ adni Koósz Mátyás, a Magyar Mérnök Együttműködés Egyesület Elnöke. Az előadás során megismerkedhettek egy frissen alakult mérnöki mozgalommal, melynek célja az építő- és építészmérnöki szakmák összefogása és egységesítése.


12:00-13:00
SCHLÜTER

Cím: Fontos csomópontok, rétegrendek üzemi-használati és csapadékvíz-szigeteléseknél
Előadó: Kranabeth Gábor, képviseleti vezető, Schlüter-Systems KG.
Leírás: Fontos csómópontok-rétegrendek üzemi-használati és csapadékvíz-szigeteléseknél " Avagy, hogyan nyerjünk beépítési magasságot?!

1, Az előadás a korszerű burkolható lemezjellegű szigetelések és drainlemezekkel készített szigetelések alkalmazását elemzi.
Elsősorban a erkély és terasz szigeteléseken bemutatva azokat. Szabványos trükkök, amelyekkel pl beépítési magasságot nyerhetünk.

2, Szintén ismertetve lesznek a legmodernebb vízszigetelő építőmelemezzekkel kialakított belsőépítészeti megoldások nedves terekben.

3, Energiahatékony vékonyrétegrendű padlófűtés alkalmazása, amely nem csak a gépészeknek fontos!13:00-14:00
MESTER

Cím: A MESTER tömítés és ragasztásról
Előadó: Simonfi József András, műszaki tanácsadó, Optima Forma Kft.
Leírás: A MESTER beszél a felhasználóknak az építés, felújítás során adódó tömítési és ragasztási munkákról. Megtudhatják, hogy mikor milyen anyagot érdemes használni.
Jelentkezés


14:00-15:00
CAPAROL

Cím: A High-Tech és Nano Technológia a Homlokzatképzésben
Előadó: Kiss Árpád, építész-szakmérnök, Caparol Hungária Kft.
Leírás: A homlokzatképzésben is szerephez jutottak a mai kor vívmányai a Nano és High- Tech technológiák amelyek révén különleges igényeknek és időjárási körülményeknek is megfelelhetnek. A homlokzati hőszigetelések terén az ütésállóság , míg homlokzatfestések esetében a repedésáthidalás és öntisztulás jut kiemelt szerephez.


16:00-17:00
VILLAS

Cím: Zöldtetők szigetelése
Előadó: Haraszti László Elméleti oktató, műszaki tanácsadó ICOPAL VILLAS Kft.
Leírás: ...
Jelentkezés


17:00-18:00
A-HÍD

Cím: Extradosed Hídtípus Bevezetése Magyarországon
Előadó: Magyar János A-Híd ZRt. Műszaki igazgató
Leírás: ...
Jelentkezés


 

Kirándulások:

14:00
Organica tisztítóüzem

Organica típusú tisztítás lényege, hogy az üvegházszerű épületbe telepített növények gyökérzete életteret biztosít élőlények (mikroorganizmusok, csigák, rákok) számára, amelyek a szerves anyagok lebontását végzik. A kirándulás során saját szemetekkel is láthatjátok majd egy ilyen telep működését és meggyőződhettek róla mennyire környezetbarát az eljárás.

14:00-kor gyülekező a VPK-ban indulás 14:15-kor, visszaút még nincs. A kirándulás vezetője: Horváth Andrea.9:00-12:00
Metró 4

A kirándulás vezetője Türk Annamária Leírás: A kirándulás során lehetőségetek nyílik betekinteni a Metro 4 Kelenföldi végállomásának részleteibe. A járműtelep vezetője körbevezet Titeket a helyszínen, illetve részletesen mesél majd az építkezés körülményeiről, valamint a járműtelep felépítéséről és működéséről. Ezenkívül lekíséri a kiránduláson résztvevőket az egyik járműalagútba. A kirándulás 30 főre van kapacitálva. Jelentkezzetek, amíg a helyek be nem telnek!

Jelentkezés


10:00-16:00
Pilisvörösvár - Esztergom vasútvonal átépítés
A Szakmai Hét keretein belül ellátogathattok a 2. számú, Budapest-Nyugati pályaudvar - Esztergom vasútvonal Pilisvörösvár-Esztergom szakaszának korszerűsítésére. A Budapest Szentendrei út – Pilisvörösvár szakaszon kétvágányú vasúti pálya épül, amely lehetővé teszi a 100 km/h-s sebességet, valamint szintén kétvágányú szakasz épül a Pilisvörösvár-Piliscsaba közötti szakasz középső részén. A vágányt már a teljes szakaszon elbontották, jelenleg az alépítmény és műtárgyak átépítése zajlik. A kirándulás keretein belül a piliscsabai alagutat is megnézhetitek, mely Magyarország leghosszabb vasúti alagútja (780m).
Jelentkezés


 

Versenyek:

15:00-17:00 IV. Holcim Próbakocka-készítő verseny*
Szervező: Kardos Nóra
Időpont: 2012.09.17. (hétfő) 15:00-17:00
Terhelés: 2012.09.20. (csütörtök) 16:00-18:00


19:30

XIII. Hídépítő verseny *

A korábbi évek hagyományinak megfelelően idén is megrendezésre kerül a Hídépítő verseny a Vásárhelyi Pál Kollégium Nagytermében, amin bárki indulhat, és kipróbálhatja magát a hídépítésben. A szakmai zsűri tanárainkból és a szakma elismert tagjaiból áll össze minden évben lelkesen várva a hallgatók pályaműveit. A híd elkészítése során nem csak a teherbírást és a statikai modellt kell megtervezni, de fontos a hidak esztétikus megjelenése is. Idén először bárki végigkövetheti a verseny történéseit a világhálón keresztül! Fáradozásaitokért az elismerésen túl magas díjazásra is számíthattok.* Jelentkezés a szakkollegium.vpk.bme.hu címen